Profilul femeii hotărâte pentru avort

   Femeile care vin la spital pentru avort au aflat că sunt însărcinate fie făcându-şi un test de sarcină în prealabil, fie în urma unei consultaţii la medicul ginecolog, de la care au aflat şi vârsta sarcinii. De cele mai multe ori, în disperare, ele cred că un avort făcut cât mai repede (chiar în ziua respectivă) va rezolva problemele cu care se confruntă. însă experienţa celor doisprezece ani de activitate în acest domeniu şi a miilor de cazuri consiliate până acum, a dovedit că avortul nu este soluţia sperată. De cele mai multe ori, problemele lor nu sunt cauzate de sarcina prezentă, ci au existat dinainte, iar sarcina este picătura care umple paharul. în acelaşi timp aceste femei însărcinate se simt singure în faţa unei decizii, fără nici un sprijin din partea partenerului sau a familiei, care de multe ori le impune avortul. Multe dintre ele sunt tinere, vor să îşi termine studiile, să aibă un loc de muncă mai bun sau o relaţie mai stabilă.
profilul
   Printre motivele cel mai des invocate se află cele de natură materială - nu au locuinţă sau servici, doresc să plece la muncă în străinătate şi un copil le-ar încurca. Un alt motiv este numărul de copii pe care îl au deja. Cel mai frecvent fac avort femeile care au un singur copil sau niciunul. Aşadar nu doar lipsurile materiale le îndeamnă pe unele femei la avort, ci şi comoditatea, refuzul de a se încărca cu o nouă "grijă".

   Când apare o sarcină neplanificată, multe afirmă că nu sunt pregătite să devină mame şi vor ca atunci când vor aduce pe lume un copil să îi poată oferi totul, să nu ducă lipsă de nimic. însă nimeni nu poate defini ce înseamnă exact acest lucru. De obicei nu suntem niciodată mulţumiţi cu ce avem.
   O trăsătură des întâlnită este teama de avort, starea de nelinişte, vină şi părere de rău pentru gestul pe care urmează să îl facă.
   Multe dintre aceste femei au nevoie doar de încurajare, de un sfat competent pentru a-şi găsi resursele să meargă înainte şi să păstreze copilul.
   O statistică pe care am efectuat-o pe un număr de 3369 de cazuri arată că majoritatea femeilor gravide hotărâte pentru avort:
     1. sunt căsătorite (57%);
     2. au vârsta între 21 şi 30 de ani (55%);
     3. nu au făcut nici un avort înainte (36 %);
     4. nu au nici un copil sau doar unul singur (65%).

Prin urmare majoritatea au potenţialul de a păstra sarcina şi deci consilierea înainte de avort are efecte viabile.