Avortul în România şi consecinţele sale

   Trăim într-o lume plină de surprize care ne afectează profund viaţa şi ne-o îmbogăţesc. O astfel de surpriză este pentru multe femei apariţia unei sarcini - neplanificată, nedorită, fără sorţi de izbândă de a fi dusă la termen.

   România prezintă o rată deosebit de mare a avorturilor, ocupând un loc fruntaş în Europa din acest punct de vedere. în general se afirmă că principala cauză pentru această gravă situaţie sunt dificultăţile economice. Totuşi, în contextul actual în care orice femeie are acces la informaţie şi ţinând cont de numeroasele efecte secundare ale întreruperii voluntare a cursului sarcinii, avortul nu poate fi o soluţie. El lasă o rană adâncă în sufletul femeii, afectând însăşi esenţa identităţii ei, aceea de a fi mamă, de a aduce pe lume viaţă.

   Deşi se vorbeşte foarte puţin pe acest subiect, avortul are consecinţe atât de ordin fizic, cât şi de ordin psihic asupra femeii. Fiind o manevră chirurgicală, dintre consecinţele fizice imediate amintim: leziuni inflamatorii ale aparatului genital, hemoragie abundentă, perforaţie uterină, infecţia uterului, trompelor sau ovarelor. Consecinţele tardive sunt: hemoragie prelungită, boală inflamatorie pelvină, tulburări menstruale, sinechie uterină, probleme la sarcinile ulterioare, precum sterilitate, sarcini extrauterine, avorturi spontane, naşteri premature, predispoziţie crescută la cancer de col uterin sau cancer de sân.

   Consecinţele de natură psihică, grupate sub genericul "sindromul post-avort", sunt legate de sentimente de vinovăţie şi pierdere irecuperabilă, frustrare, depresie, pesimism, teamă nejustificată, tulburări de somn, labilitate emoţională, pierderea respectului fată de sine, ducând chiar la nevroză anxioasă sau depresivă, destrămarea relaţiei cu partenerul si familia, tulburări sexuale. Aceste simptome apar din cauză că femeile realizează natura pierderii suferite. Este foarte diferit să pierzi ceva material, un obiect, un loc de muncă, un examen, acte, etc., ce pot fi recuperate sau înlocuite, şi cu totul altceva este să pierzi un copil. Din păcate, multe femei conştientizează această pierdere numai după procedură.

   Pe plan social, rata mare a avorturilor duce la scăderea drastica a natalităţii şi, implicit, la îmbătrânirea populaţiei României, motiv serios de îngrijorare chiar si pentru autorităţile de stat.